DE WERELD REPAREREN
HIRNGESPINST ONDERZOEKT MET KINDEREN HOE ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN
EN SAMEN ONTWIKKELEN ZE KUNSTZINNIGE INGREPEN IN DE STAD

Wat

hirngespinst repareert de wereld.

Kinderen zijn te allen tijde de bedenkers van ideeën en aanvoerders om de wereld en zo ook hun stad te veranderen. Hierin worden ze door ons ondersteund, bezield en geprikkeld samen met kunstenaars, lokale organisaties en gelijkgestemden. 

Tijdens de zomer van 2018 leerde hirngespinst Oostende kennen via de kinderen op Theater aan Zee. Met een wereldreparatieparcours lieten we kinderen anders naar de wereld kijken en over deze wereld nadenken. Tijdens het schooljaar van 2018-2019 verzamelden we ideeën van Oostendse kinderen en brachten we hun plannen om Oostende te repareren in kaart. We trokken langs verschillende scholen, werkten samen met Habbekrats en Arktos en organiseerden O’SKAMP in de paasvakantie.

Rond Pasen 2020, zouden wij samen met kinderen vier van deze plannen realiseren als artistieke interventies in Oostende. Onderaan deze pagina zijn de originele plannen te vinden. Door corona werd het project uitgesteld.

In juli en augustus 2021 vindt er, tijdens Theater aan Zee & Quartiers d’O, een ingekorte versie van O’slabo in O’stende plaats. Minder dagen, minder LAB’s, maar met evenveel enthousiasme.

We werken hiervoor samen met lokale organisaties, cc De Grote Post, KAAP, O.666, kunstenaars, gelijkgestemden en de stad Oostende.

originele plannen:

Van 24 maart tot en met 2 mei stationeren we in Oostende met O’SLABO. Vanuit deze creatieve ontmoetingsplaats  vertrekken de verschillende interventies of  LABS.

LAB TEGEL
We maken met plasticafval, verzameld op het strand, tegels die ter vervanging van de kapotte of verdwenen tegels op de zeedijk kunnen dienen. Dit LAB bestaat uit drie fases. In de eerste fase verzamelen we het afval waarna we het afwassen, versnipperen en sorteren, in een volgende fase smelten we deze plastics tot tegels en in een laatste fase leggen we ze als tentoonstelling op de zeedijk en werken we een vouwboek uit. We werken samen met kunstenaarsduo Elke&Bruno , Proper Strandlopers en Eneco Clean Beach Cup. 

LAB VLOT
We bouwen een groot duurzaam vlot waarop zilte eetbare planten een tuin vormen. Deze planten zuiveren niet alleen het water en de lucht maar de wortels kunnen ook als voedingsbodem voor mossels en zeewieren dienen. Dit vlot zal op de Spuikom komen te liggen.  Moesten de dijken  ooit breken zal er in Oostende toch voedsel zijn. We werken samen met architect  Arne van de Velde, creatieve duizendpoot Jens Weerbrouck, O.666, Donald Deschagt, Sioen en Zilt & Zoet. Ook dit LAB bestaat uit verschillende fases waarbij we eerst een vlot bouwen, vervolgens de tuin aanleggen en het in een laatste fase te water laten in de Spuikom.

LAB CUISINE
Om Oostende te verwarmen koken we samen rond een vuur een maaltijd van voedseloverschotten. Daarna nodigen we iedereen uit om met ons te komen eten en elkaar te ontmoeten. Dit zijn theatraal en filosofisch getinte momenten waarbij we de mensen en kinderen van Oostende, uit alle leeftijdscategorien en alle lagen van de bevolking, uitnodigen elkaar te ontmoeten en met elkaar te spreken. LAB cuisine organiseren we in samenwerking met Jolan Moonen en Charlotte D’Haese van OOGSTOostendse primeurhandel Achiel, natuurwinkel Mordan en de organisaties Kwiedam en Antenne.

LAB PUBLIEK
Eerst gaan we aan de slag in O’slabo om kleine urban interventions te maken. Daarna brengen we, tijdens een uitgestippelde wandeling van een uur, op subtiele wijze deze kleine tijdelijke, onschadelijke, artistieke ingrepen in Oostende aan. We werken samen met Katrien Pierlet en Mieke Drossaert.

LAB PASSANT
Tijdens dit LAB zijn wij doorlopend aanwezig in O’slabo en geven we graag een woordje uitleg aan passanten. Daarnaast kan er zelfstandig gewerkt worden aan kleine wereldreparaties of kan je rustig nadenken en neerpennen wat je Oostende of de zee toewenst. 

 

 

<< TERUG